26 oktober 2023

10 gouden tips voor de meest pakkende vacaturetekst in de beveiliging!

Kennisbank Opleiding Sollicitatie tips vacaturetekst

Met deze tips zet jij een pakkende vacaturetekst online!

De vraag naar betrouwbare, gekwalificeerde beveiligers is enorm en neemt alleen maar toe. Dus hoe bereik je nu die toppers in de beveiliging? 

In ons vak weten we maar al te goed hoe cruciaal een pakkende vacaturetekst is. Het maakt echt het verschil! 

Om je te helpen bij het schrijven van jouw ideale tekst, delen we daarom deze 10 gouden tips:

1. Denk slim en voorkom onnodig werk

Een pakkende vacaturetekst schrijven vergt inspanning, maar de investering loont zeker. Neem de tijd om eerst over een paar zaken na te denken voor je begint met schrijven. Dat kost je nu even wat extra tijd, maar die bespaar je straks!

Het is beter om drie toppers van kandidaten aan te trekken dan vijftig kandidaten die net niet passen bij de functie. Daar heb je alleen maar onnodig werk van. 

2. Wie is jouw ideale kandidaat?  

Voor wie is de vacaturetekst precies bedoeld? Verplaats je daarom in je doelgroep; wie is jouw ideale kandidaat?

Verplaats je dus bij het schrijven van je vacaturerekst in je doelgroep en ideale kandidaat en benoem aantrekkelijke aspecten van de baan. Is er afwisseling? Werkt hij/zij zelfstandig of in teamverband? Wees daarbij eerlijk en duidelijk.

Wat zoek je precies? We zien nog vaak vacatures voorbij komen met als titel ‘Beveiliger gezocht’. En dan moeten we de hele tekst doorscrollen om te ontdekken wat voor beveiliger precies. Grote kans dat een kandidaat dan al is afgehaakt. 

Dus wat zoek je precies? 

Kun je de lezer enthousiast maken, zodat hij of zij voor jou kiest? Kun jij zaken bieden die je concurrent niet kan? Neem dit dan zeker op in je vacaturetekst.

3. Straal als bedrijf zelf uit wat je van de nieuwe medewerker vraagt

Wees je er bewust van dat je krijgt wat je uitstraalt. 

Als jouw bedrijf op zoek is naar betrouwbare, goed gekwalificeerde beveiligers, zorg er dan voor dat je als bedrijf zelf ook betrouwbaarheid uitstraalt. Dit doe je door helder te maken wat je te bieden hebt en wat sollicitanten van je kunnen verwachten. 

4. Kies de juiste toon en wees eerlijk en duidelijk

Nu weet je precies wie je ideale kandidaat is. Naast de inhoud van de tekst is de juiste toon van groot belang. Hoe wil je dat jouw doelgroep wordt aangesproken? 

Schrijf alsof je met je ideale kandidaat praat. Heb je een informele werksfeer binnen je bedrijf en praat je ook zo met je medewerkers? Schrijf je vacaturetekst dan ook op deze manier. 

Onze ervaring leert dat een duidelijke, heldere tekst zonder overbodige franje veel beter scoort dan lange, wollige verhalen. Maak het lezen van de tekst voor de kandidaat aangenaam.

En ook hier: wees altijd eerlijk en duidelijk. 

5. Spring eruit met een pakkende openingszin

En dan het schrijven zelf. Sollicitanten willen snel kunnen zien waarom ze juist op jouw beveiligingsvacature moeten solliciteren. Begin je vacaturetekst dus met overtuigende argumenten waarom de kandidaat voor jouw bedrijf en vacature moet kiezen. 

Dit begint al bij de vacature titel. Zet daar zoveel mogelijk in wat je zoekt. B.v. ‘horecaeveiliger centrum Arnhem’ zegt veel meer dan alleen ‘beveiliger m/v’. 

Kom in de eerste zinnen terzake over wat je precies zoekt. 

Voorbeelden: 

‘Voor een prachtige locatie in het centrum van Arnhem zijn wij op zoek naar een gepassioneerde objectbeveiliger. Je komt te werken in een leuk, hecht team van beveiligers.’ 

Wij zijn op zoek naar jou!

Zorg jij ervoor dat de veiligheid van onze gasten wordt gegarandeerd, zonder dat dit afdoet aan een fijne ervaring? Krijg jij energie van afwisselende werkzaamheden, ben je een echte gastheer/gastvrouw en heb je een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Vervolg de tekst met een beschrijving van een typische werkdag of de projecten waaraan de toekomstige medewerker zal werken. Zo geef je potentiële kandidaten een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten. 

Geef vervolgens ook aan wat je als bedrijf te bieden hebt. En ook hier: wees eerlijk en duidelijk. 

7. En doe dit juist niét

Helaas zijn er veel slechte vacatureteksten, ook in de beveiligingsbranche. Lange lappen tekst met veel woorden maar weinig inhoud werken niet. Dus geen vage termen en wollige tekst, daar hou je zelf ook niet van.

Voorbeeld:

‘Wij bieden een marktconform salaris‘ of ‘Bij gebleken geschiktheid zijn er doorgroeimogelijkheden‘ of ‘Wij bieden goede, secundaire arbeidsvoorwaarden.’ Wat zegt dat nu eigenlijk? Niks. Dus, wees concreet en duidelijk. Wat bied je nu precies? En wat verwacht je precies van de kandidaat?

Begin ook niet meteen met je eisenpakket, ook dit zien we nog veel voorbij komen. Tot slot: blijf weg bij stijf, formeel taalgebruik maar ook bij nietszeggende marketing- en verkoop praatjes. Kandidaten prikken hier echt wel doorheen en het doet afbreuk aan je uitstraling. 

6. Zorg voor duidelijke leesbaarheid

De tekst moet overzichtelijk zijn zodat de kandidaat snel de belangrijkste zaken eruit kan halen.

Gebruik daarvoor lege tussenregels en opsommingstekens. Bijvoorbeeld:

Wat bieden wij?

  1. afwisselend werkzaamheden met leuke collega’s
  2. vaste werklocatie in het centrum van Nijmegen
  3. startsalaris van €16 per uur. 

8. Optimaliseer voor zoekmachines (SEO) 

Nu heb je dus een pakkende vacaturetekst maar deze moet natuurlijk wel door jouw ideale kandidaat gevonden kunnen worden. Je wilt dus dat jouw vacature goed vindbaar is. 

Hoe val je op tussen alle andere vacatures? Dit vereist aanpassingen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Welke functietitel scoort het beste? Dit hangt af van de specifieke doelgroep en hun zoekgedrag. Zorg ervoor dat bepaalde trefwoorden regelmatig in de vacaturetekst voorkomen, vooral in de openingsalinea.

9. Google for Jobs 

Wil je dat jouw vacature hoog in Google komt? Voor Google for Jobs is het van cruciaal belang dat jouw vacatures opvallen. Google leest namelijk niet alleen de code van de webpagina, maar hecht ook veel waarde aan de tekst. 

Zorg voor de juiste functietitel en kernwoorden op de juiste plaats in de tekst. Hoe helder en duidelijker de tekst, hoe hoger je scoort in Google for Jobs.

10. Durf te vragen

Ben je zelf geen ster in het schrijven van vacatureteksten en SEO optimalisatie en hou je je liever bezig met waar jij goed in bent? Schakel dan hulp in, je hoeft ten slotte niet overal goed in te zijn. 

Dus als je hulp nodig hebt bij het opstellen en promoten van jouw beveiligingsvacatures, neem dan gerust contact met ons op. 

We laten je graag zien hoe we je kunnen bijstaan bij het vinden van de juiste beveiligingsprofessional.

Ben je benieuwd hoe andere beveiligingsbedrijven hun vacatureteksten schrijven? Bekijk hier de vacatures beveiliging.

Ontvang vacatures direct in je mailbox

Wij helpen jou graag.