20 september 2023

Beveiliger opleiding starten?

Kennisbank Opleiding

Opleiding beveiliger: jouw start op weg naar een professionele beveiligingsbaan!

Een verantwoordelijke baan in de beveiliging? Dat begint bij de juiste opleiding beveiliging. In dit artikel lees je wat je nodig hebt om een professionele beveiliger te worden.

De noodzaak van een beveiliging opleiding

Als beveiliger heb je een hele verantwoordelijke job. Dus als je op zoek bent naar een baan of stage als beveiliger, is het heel belangrijk om een goede opleiding te volgen. Door deze opleiding krijg je kennis van alle beveiligingsaspecten, procedures en protocollen en je leert hoe je deze kunt toepassen. De opleiding biedt je kennis van en inzicht in verschillende vormen van beveiliging, zoals fysieke beveiliging, toegangscontrole, videobewaking en meer.

Door een opleiding in beveiliging vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en je opgedane kennis zorgt ervoor dat je de vereisten van je werkgever goed begrijpt.

Kortom, door een opleiding in beveiliging te volgen heb je veel meer mogelijkheden om een baan te vinden als beveiliger.

Wat leer je allemaal op een opleiding beveiliger?

Een opleiding tot beveiliger is een gerichte opleiding die je voorbereidt op het beroep van beveiligingsprofessional. Tijdens deze opleiding leer je belangrijke vaardigheden en kennis om de veiligheid van personen, eigendommen en informatie te waarborgen. Hier zijn enkele kernpunten van een opleiding tot beveiliger:

  1. Veiligheidsconcepten: Beveiligingscursussen bieden inzicht in fundamentele veiligheidsconcepten, zoals risicoanalyse, beveiligingsprocedures en preventieve maatregelen.
  2. Wet- en regelgeving: Studenten leren de wetten en voorschriften die van toepassing zijn op beveiligingsactiviteiten, inclusief de rechten en plichten van beveiligingspersoneel en de wetten met betrekking tot privacy. Daarnaast ben je als beveiliger verplicht tot het kunnen tonen van legitimatie. Dit is belangrijk voor de toelating op een opdracht. Daar zijn speciale legitimatiebewijzen voor beveiligers voor, meestal beveiligingspassen genoemd. Elke specialisatie heeft een eigen kleur. De afdeling Korpscheftaken van de politie verstrekt deze passen.
  3. Fysieke beveiliging: De opleiding omvat instructie over fysieke beveiligingstechnieken, zoals toegangscontrole, houden van toezicht, hanteren van materialen zoals een portofoon , bewakingssystemen, patrouilleren en omgaan met noodsituaties.
  4. Communicatie: Beveiligers moeten effectieve communicatievaardigheden hebben. De cursus richt zich op communicatie, rapportage en conflictbeheersing.
  5. Ethisch gedrag: Integriteit en ethisch gedrag zijn van cruciaal belang in de beveiligingsbranche. Opleidingen benadrukken het belang van professioneel en ethisch handelen en hier besteed de docent veel aandacht aan. Daarnaast is het van belang dat je geen strafblad hebt. Veel bedrijven verlenen je dan namelijk geen toestemming tot werken.
  6. EHBO en noodprocedures: Beveiligers moeten vaak in noodsituaties reageren. Daarom omvat de opleiding elementaire EHBO-vaardigheden en noodprocedures.
  7. Praktijkervaring: In veel beveiligingsopleidingen krijgen studenten de kans om praktijkervaring op te doen door een stage of simulaties van echte beveiligingssituaties. Ook bieden steeds meer bedrijven de mogelijkheid om niet alleen stage en begeleiding maar zelfs gratis een opleiding beveiliging te volgen.

Na het voltooien van een opleiding tot beveiliger kun je solliciteren naar banen in verschillende sectoren, waaronder persoonsbeveiliging, luchthavenbeveiliging, evenementenbeveiliging en bedrijfsbeveiliging.

Hoe kies je de beste opleiding beveiliger?

Als je gepassioneerd bent over een beveiligingsbaan en je wilt carrière maken als beveiliger, kun je niet zonder een goede beveiliger opleiding. Het kiezen van de juiste school en opleiding beveiliger is echter niet altijd eenvoudig. Er is veel informatie en er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden bij het selecteren van een goede opleiding.

Ten eerste moet je er zeker van zijn dat de opleiding wordt aangeboden door een erkende instelling. Verdiep je ook in welke cursussen worden gegeven en of de opleiding aan je verwachtingen voldoet. En heel belangrijk: op welk niveau wil je de beveiligingsopleiding doen?

Zorg vervolgens dat je kunt kiezen voor een cursus die is geschikt voor de beveiligingsbaan van jouw keuze, zoals surveillance en/of observeren. Als laatst zou je moeten controleren of de opleiding beveiliger een stage biedt en of het een opleidingsexamen vereist. Ook bieden steeds meer bedrijven een gratis opleiding beveiliging aan. Al deze stappen helpen je bij het kiezen van de beste opleiding beveiliger.

Wil je graag een carrière in de beveiliging starten? Goed nieuws, er zijn verschillende manieren om beveiliger te worden, of je nu op zoek bent naar een MBO- of HBO-opleiding, klassikale lessen of thuisstudie.

Assistent Beveiliger

Deze opleiding op MBO niveau 1 duurt ongeveer 1 jaar en bereidt je voor op een rol als Assistent Beveiliger. Je werkt als hulp en onder begeleiding van een ervaren beveiliger en hoewel je beperkte bevoegdheden hebt, doe je waardevolle kennis op. Veel mensen zien dit als een opstapje naar een opleiding tot allround beveiliger.

Allround Beveiliger

Als je een stap verder wilt gaan kun je de opleiding tot Allround Beveiliger op MBO niveau 2 volgen. Deze duurt meestal tussen de 1 en 2 jaar en wordt zowel klassikaal (BOL) als in combinatie met werk (BBL) aangeboden. Als Allround Beveiliger kun je aan de slag bij beveiligingsbedrijven of de overheid. Als allround beveiliger kun je aan de slag op vrijwel alle vakgebieden van beveiliging zoals evenementenbeveiliging, objectbeveiliging, horecabeveiliging, hondenbeveiliging, luchthavenbeveiliging of havenbeveiliging. Ook ziekenhuizen en AZC’s roepen steeds vaker de hulp in van beveiligers. Je ziet al wel, jouw mogelijkheden als beveiliger zijn eindeloos!

Coördinator Beveiliging

Als Coördinator Beveiliging neem je een leidinggevende rol op je, waarbij je een team van beveiligers aanstuurt en roosters en surveillances plant. De opleiding duurt 1 tot 2 jaar en vereist meestal als vooropleiding een MBO niveau 2-diploma in beveiliging en enkele jaren ervaring. Het is een stap richting functies zoals unitmanager en regiomanager. Dit is een MBO opleiding op niveau 3.

Integrale Veiligheid

Op HBO-niveau kun je de opleiding Integrale Veiligheid volgen, die je voorbereidt op complexe beveiligingsvraagstukken op strategisch en organisatorisch niveau. Denk hierbij aan het beveiligen van grote evenementen, festivals, concerten, of internationale bijeenkomsten. Deze 4-jarige opleiding leert je werken binnen wettelijke kaders en biedt je een helikopterview om beveiligingsuitdagingen aan te pakken.

Beveiligingscertificaat

Naast MBO- en HBO-opleidingen kun je ook een beveiligingscertificaat behalen. Deze kortere cursussen duren ongeveer een half jaar en worden afgesloten met een erkend SVPB-examen. Er zijn twee veelvoorkomende certificaten: B en C. Certificaat B is ideaal voor beginners terwijl certificaat C meer geschikt is voor beveiligers die klaar zijn voor leidinggevende rollen. Er zijn ook gespecialiseerde certificaten beschikbaar zoals het Event Security Officer-certificaat en dit is interessant als je al weet in welk gebied je wilt werken.

Kortom, er zijn diverse wegen om een carrière als beveiliger te starten! Kies de route en het beveiliger niveau die het beste bij jou past en begin aan een boeiende en veelzijdige loopbaan in de beveiliging! Heb je vragen of wil je meer weten dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een opleidingscoördinator.

Welke specialisaties in een opleiding beveiliger zijn er?

En dan de praktijk. Er zijn steeds meer beveiligers nodig op bijna alle terreinen en er zijn dan ook verschillende manieren om veiligheid te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van objecten, het beveiligen van evenementen, de horeca, objecten, persoonlijke beveiliging of honden beveiliging. Hieronder vind je een greep uit de verschillende specialisaties:

Horeca Beveiliging

Laten we beginnen met een bekende: horeca beveiliging. Deze beveiliger fungeert als gastheer of -vrouw en zorgt tegelijkertijd voor een veilige omgeving. Hij heeft een waakzaam oog, overziet de situatie en zorgt ervoor dat ongewenste elementen buiten blijven. We begrijpen allemaal hoe belangrijk dit is om ervoor te zorgen dat onze avond zonder problemen verloopt.

Persoonsbeveiliging

Persoonsbeveiliging is een ander fascinerend aspect. Denk aan de ‘bodyguards’ die beroemdheden, politici, en diplomaten beschermen. Deze toegewijde professionals zorgen ervoor dat mensen die speciale bescherming nodig hebben, veilig blijven in verschillende situaties. Of het nu gaat om royalty’s, beroemde sterren of invloedrijke politici, persoonsbeveiligers staan paraat om hen te beschermen. Ook de politie maakt steeds meer gebruik van beveiligers.

Evenementenbeveiliging

Nederland heeft tal van evenementen. Denk hierbij aan sportevenementen, concerten en andere grote bijeenkomsten waar mensen samenkomen om te genieten van hun tijd. Hier speelt de evenementenbeveiliger een cruciale rol. Ze fungeren als gastheren en beveiligers tegelijk, zorgen ervoor dat alles soepel verloopt en dat iedereen veilig is terwijl ze genieten van het evenement.

Objectbeveiliging

Objectbeveiliging heeft betrekking op de bescherming van gebouwen en andere objecten. Deze beveiligers zorgen ervoor dat gebouwen veilig zijn tegen inbraak en ongewenste bezoekers. Ze voeren patrouilles uit, openen en sluiten gebouwen, en houden een oogje in het zeil om kostbare elektronica te beschermen. Gebouwen zijn vaak doelwitten voor dieven, dus deze beveiligers zijn van onschatbare waarde.

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden genoeg voor een superleuke job in de beveiliging en ze zijn allemaal even belangrijk in het waarborgen van onze veiligheid en het beschermen van personen en objecten. En kies je voor een opleiding beveiliging dan ben je vrijwel zeker van een baan waarbij geen dag hetzelfde is!

Start hier jouw carrière in de beveiliging?

Meer lezen?
Neem een kijkje op deze pagina voor ander beveiligingsnieuws!

Ontvang vacatures direct in je mailbox

Wij helpen jou graag.